Palaa listaukseen

Valmistelijat esittelyssä: Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen prosessisuunnittelija Hannu Raasakka 

Esittelemme Lapin maakunta- ja sote-uudistuksen blogissa kuukausittain maakunnan valmistelijoita. Lokakuussa vuorossa on Hannu Raasakka, joka toimii luonnonvara- ja ympäristöasioiden prosessisuunnittelijana. Mitä hänen työnsä sisältää ja millaisia haasteita siihen liittyy?

Hannu Raasakka on Lapin maakunta- ja sote-uudistukset ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen prosessisuunnittelija

Lapin maakuntavalmistelun ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen prosessisuunnittelija Hannu Raasakka

Kuka olet ja mistä tulet? 

Olen Hannu Raasakka ja tulen ELY-keskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen alueidenkäyttöyksiköstä. ELY:ssä hoidan erityisesti maankäyttö- ja rakennuslain sekä YVA-lain mukaisia tehtäviä. Päätehtäväni on kuntien alueiden käytön suunnittelun ja rakennustoimen järjestämisen edistäminen. Olen työskennellyt vuodesta 1996 lähtien ympäristöhallinnossa lukuun ottamatta vuoden virkavapaata 2011–2012, jolloin toimin Rovaniemen Ravirata Oy:n toimitusjohtajana.

 

Mitä teet Lapin maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelussa? 

Joulukuusta 2017 alkaen olen toiminut osa-aikaisesti luonnonvarat ja ympäristö -palvelukokonaisuuden valmistelijana. Kokonaisuus on hyvin laaja ja monitahoinen, mutta myös mielenkiintoinen. Tähän mennessä se on sisältänyt maakuntaan siirtyvät ELY-keskuksen ympäristötehtävät, ELY-keskuksen ja kuntien viljelijätukihallinnon sekä Lapin liiton maakuntakaavoituksen. Lisäksi työhöni kuuluvat kunnilta maakuntien hoidettavaksi siirtyvät lomituspalvelut ja ympäristöterveydenhuolto, joka puolestaan sisältää myös AVI:n tehtäviä.  

 

Mitä on työpöydälläsi juuri nyt?  

Syyskuussa annettiin lausuntoja tulevan maakunnan kokonaisorganisaatioluonnoksista. Lausuntojen pohjalta organisaatiorakenteen jatkovalmistelua ollaan nyt suunnittelemassa. Aluekehitystoimintojen osalta aletaan lähiaikoina valmistella järjestämissuunnitelmaa yhdessä elinvoima ja elinkeinot -valmisteluryhmän Tiina Keräsen ja Mervi Nikanderin kanssa.  

Hyvin monenlaisessa valmistelussahan tässä joutuu olemaan osaltaan mukana – tulevan maakunnan strategian ja koetalousarvion valmistelusta alkaen. Valmistelua onneksi aletaan jalkauttaa yhä enemmän myös muutoksessa mukana oleviin organisaatioihin, mikä onkin ihan välttämätöntä. 

 

Minkälaisia haasteita valmistelemasi kokonaisuuden teemaan valmistelussa tai tulevassa maakunnassa liittyy? Miten niistä selvitään?  

Tällä hetkellä valmistelua vaikeuttaa epävarmuus koko uudistusta koskien. Selvyyttä olisi hyvä saada mahdollisimman pian. Suurin huoleni tässä uudistuksessa liittyy kuitenkin tulevan Lapin maakunnan ennakoituun rahoitusvajeeseen, joka laskelmien mukaan on nyt jo 35 miljoonaa euroa. Lisäksi vaikuttaa siltä, että summa vain kasvaa koko ajan. Useassa kunnassa pelkona tuntuu olevan se, että uudistuksessa toimintoja keskitetään Rovaniemelle. Enemmän tulisi kuitenkin olla huolissaan siitä, että Lapin asioista aletaan tällä menolla päättää Oulussa tai jopa vielä kauempana. 

Haaste tulee siis olemaan melkoinen. Tulevaan Lapin maakuntaan täytyy saada sellaisia päättäjiä, jotka osaavat ajatella koko maakunnan etua ja muutakin kuin sote-rahoitusta. Resursseja tulee olla riittävästi esimerkiksi alueiden, elinkeinojen, koulutuksen ja liikenteen kehittämiseen ja suunnitteluun, sillä ne ovat edellytyksiä lappilaisten elinvoiman säilymiselle. Ympäristöstä tulee huolehtia entistä paremmin, sillä luontoon ja ympäristöön liittyy tavalla tai toisella suuri osa lappilaisten elinkeinoista ja harrastuksista. Luonto on meille hyvinvoinnin lähde.  

 

Mitä terveisiä haluat lähettää blogin lukijoille? 

Eräs ministeriön virkamies lausahti taannoin eräässä tilaisuudessa: “Ihminen viettää ympäristössä – joko rakennetussa tai luonnonympäristössä – noin 95 % ajastaan, ja loppuajan mahdollisesti siellä sote-palveluissa.” Minusta tuo on hyvä hoksautus. Viime aikojen ilmastonmuutoskeskustelukin on osoittanut, että meillä on soten lisäksi muitakin isoja asioita ratkaistavana. Valitettavasti viime vuosien politiikka on ollut ympäristön kannalta aika tuhoisaa. No, jospa tässä vielä suunta vaihtuisi.

 

Kiitos Hannu!

Haluatko ottaa yhteyttä valmistelijoihimme? Yhteystietomme löydät täältä. Alasivulta löydät myös kaikkien työryhmien jäsenet. Tehemä yhessä!