Palaa listaukseen

Valmistelijat esittelyssä: Turvallisuuden ja varautumisen valmistelija Martti Soudunsaari

Esittelemme Lapin maakunta- ja sote-uudistuksen blogissa kuukausittain maakunnan valmistelijoita. Elokuussa on vuorossa turvallisuus- ja varautumistehtäväalan prosessisuunnittelija Martti Soudunsaari.

Lapin maakuntauudistuksen valmistelun turvallisuus- ja varautumisasioiden suunnittelija Martti Soudunsaari

Lapin maakuntauudistuksen valmistelun turvallisuus- ja varautumisasioiden suunnittelija Martti Soudunsaari

Kuka olet? 

Olen Martti Soudunsaari ja olen vuodesta 2004 alkaen toiminut Lapin pelastuslaitoksen pelastusjohtajana. Olen koko työurani toiminut pelastus-/turvallisuusalalla (palomies, palotarkastaja, palomestari, apulaispalopäällikkö, vuodet 1999- 2003 Tapiola konsernin turvallisuuspäällikkö).

Mitä teet Lapin maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelussa?
Tammikuusta 2018 alkaen olen toiminut turvallisuus ja varautumisvastuualueen (TUR-VA) valmistelijana. Vastuualue sisältää muun muassa pelastustoimen, maakuntakonsernin oman varautumisen ja alueen varautumisen yhteensovittamisen. Tehtäviini kuuluu esimerkiksi maakunnan oman varautumisen ja valmiussuunnittelun organisointi, toimintamallien ja yhteistyömuotojen valmistelu huomioiden myös valtakunnalliset linjaukset.

Lisäksi valmistelussa ovat sisäisen turvallisuuden ohjelman maakunnalle kuuluvat tehtävät. Osallistun myös konsernirakenteen, maakuntastrategian, palvelu- ja kokonaisarkkitehtuurin, koetalousarvion ja hallintosäännön jne. valmisteluun.

Mitä haasteita TUR-VA:n tehtävänalaan liittyy?
Suurin haaste ja samalla myös huoli liittyy tietysti talouteen. Kaikki tähänastiset rahoituslaskelmat eivät näytä hyvältä pelastustoimen, kuten ei koko maakunnankaan kannalta. Talouden rinnalla kaikki muut haasteet, ongelmat ja uhkakuvat ovat pieniä murheita.

Katso TÄÄLTÄ Martin kesällä tehty haastattelu taloushaasteesta.

Mikä on parasta työssäsi?
Parasta työssäni on, että saa olla mukana rakentamassa kokonaan uutta ”konseptia” ja näkökulma on huomattavasti laaja-alaisempi ja moniportaisempi kuin vain yhden toimialan kehittäminen. Tehtävästä tekee mielenkiintoisen tavoite rakentaa toimiva poikkihallinnollinen kokonaisturvallisuuden ja varautumisen kokonaisuus, johon osallistuvat niin maakuntakonserni kuin sen palveluntuottajat sekä kunnat, maakunnan muut viranomaiset, elinkeinoelämä ja järjestöt. 

Mitä terveisiä lähettäisit?
Turvallisuus on yhteinen asia, turvallisuus on jokaisen asia. Arjen turvallisuuden eteen kannattaa työskennellä.

 

Kiitos! Marttiin voit ottaa yhteyttä sähköpostilla martti.soudunsaari(at)lapinmaakunta.fi tai puhelimitse: 040 561 2020.