Palaa listaukseen

Tukka(ko) putkella kohti tulevaisuutta?

TULEVAISUUDEN TYÖELÄMÄN TRENDEJÄ, VINKKI 3

Digitalisaatio, älyteknologia, verkostot, ketteryys, alustatalous, kokeilukulttuuri, ennakointi ja monet monet muut trendisanat vilisevät keskusteluissa ja lehtien sivuilla. Muutos tuntuu pelottavalta ja niin vauhdikkaalta, että emme enää oikein tiedä, miten pysyä siinä matkassa. 

Tietotulva on valtava, eikä kaiken omaksumiseen riitä kenenkään rahkeet. Uusista asioista pitäisi silti olla ajan tasalla: seurata perinteistä mediaa, pysyä kärryillä alan tieteellisestä keskustelusta ja vuorovaikuttaa somessa, jossa vastakkaiset mielipiteet sekä jopa tahallaan syötetty väärä tieto muokkaavat informaatiota. Ja kaiken sen lisäksi, meidän pitäisi vielä pystyä ennakoimaan tulevaa – olemaan hieman edellä muita. Ei ihme, jos olemme epävarmoja ja hengästyneitä!

Olen kuitenkin sitä mieltä, että tukka putkella uuden perässä juoksemisen sijaan, meidän pitäisi pysähtyä ja olla ennemminkin tietoisesti läsnä tässä hetkessä. Tämä saattaa kuulostaa hieman ristiriitaiselta näin ennakointikoordinaattorin suusta, mutta tulevaisuuden kannalta tärkeitä megatrendejä, trendejä ja heikkoja signaaleja on nähtävillä tässä ja nyt. Niitä havainnoimalla ja niiden merkityksiä yhdessä pohtimalla pystymme paremmin huomaamaan ympärillä olevia uusia mahdollisuuksia ja tekemään valintoja tulevaisuuden suhteen.  

Tietoiseen ympäristön havainnoimiseen liittyy myös intuitio. Sitä hyödyntämällä voimme paremmin huomata olennaisimmat asiat ja merkittävimmät ilmiöt ympärillä olevasta informaatiotulvasta. On jopa tutkittu, että intuitiota hyödyntämällä voidaan jopa päästä rationaalista päättelyä parempiin lopputuloksiin. Ylivertaista se on esimerkiksi silloin, kun päätöksen tekemiseen on joko liikaa tai liian vähän tietoa tai kun ratkaisu täytyy löytää nopeasti – eli juurikin niissä tilanteissa, jotka ovat tulevaisuuden ennakoinnin kannalta olennaisia.

Kiireellä tekemisen sijaan, meillä pitäisi olla aikaa pysähtyä kuuntelemaan, mitä ympärillämme tapahtuu. Uskon, että silloin pystyisimme paremmin tekemään tulevaisuuden kestäviä päätöksiä.