Palaa listaukseen

Lapin maakuntauudistusvalmistelun kuntakierros on kohta puolivälissä: kokemukset ovat olleet rohkaisevia

Lapin maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelu kiertää kuuntelemassa asukkaita ja henkilöstöä kaikissa Lapin kunnissa touko-kesäkuussa. Simosta 2. toukokuuta alkaneesta kierroksesta on nyt yksi kolmasosa takana. Pohjois-Lappiin maakuntavalmistelun pinkki auto kaartaa toukokuun viimeisellä viikolla. Kesäkuun puolivälin jälkeen kierros päättyy Kemin ja Rovaniemen tilaisuuksiin 19. ja 20. kesäkuuta. Tähän mennessä keskustelut ovat olleet rohkaisevia: asukkaat ja henkilöstö ovat kokeneet avoimet ja keskustelevat kohtaamiset tarpeellisina. Tietoa uudistuksesta kaivataan ja omia kokemuksia ja hyväksi havaittuja tapoja ja toimintamalleja halutaan jakaa.

Ensimmäisissä seitsemässä kunnassa asukkaita ja henkilöstöä on tavattu eri paikoissa lounasravintoloista ja huoltoasemista kirjastoihin ja valtuustosaleihin. Kierroksella tavatut lappilaiset ovat halunneet kertoa miten julkiset palvelut toimivat heidän näkökulmastaan nyt ja mitä asioita pitää muistaa valmistelun edetessä. Keskusteluissa on noussut esille, että muutos on tarpeellinen monessa asiassa, mutta toisaalta pienissä kunnissa julkisiin palveluihin ollaan pääosin tyytyväisiä. Pelkona on, että palveluja keskitetään ja niiden saatavuus huononee. Luottamushenkilöiden keskusteluissa on ollut kuultavissa enemmän vastakkainasettelua ja huolta uudistuksen vaikutuksista. Myös tulevan maakunnan valtuustossa pienten kuntien edustus tai sen mahdollinen puute on herättänyt keskustelua.  

Keskustelun lisäksi halukkaat ovat voineet osallistua kyselyhaastatteluun liittyen toiveisiin tulevista palveluista. Kyselyn voi täyttää myös nettisivuilla.

 

Uusi keskusteleva toimintatapa on otettu hyvin vastaan

Kuntakierroksen yksi moottori, Lapin maakunta- ja sote-uudistuksen osallisuuskoordinaattori Jukka Hakola kokee, että kierroksella käytetty entistä keskustelevamman tapa kohdata asukkaita ja henkilöstöä on toiminut, mutta vaatinut asennemuutosta.

”Me valmistelijat sekä kunnissa kumppaneinamme kiertävät kokemusasiantuntijat ja järjestöväki olemme keskustelleet jo satojen lappilaisten kanssa toukokuun alun aikana. Kohtaamisissa uudistukseen liittyviä asioita on selvästi haluttu ajatella ääneen yhdessä. Olemme hyvin vähän näyttäneet kalvoja tai muuten pitäneet yksipuheluesityksiä uudistuksen valmistelusta, koska haluamme ensisijaisesti kuunnella ihmisiä ja heidän ajatuksiaan siitä, millainen on tuleva Lapin maakunta. Meitä jännitti, miten tämä metodi otetaan vastaan. Olemme todella iloisia, että tämä on koettu uutena ja hyvänä tapana – pääpuhujina päivän aikana ovat aidosti olleet kuntalaiset, kuntien työntekijät, virkamiehet sekä luottamushenkilöt. Toimintakulttuuria on siis mahdollista päivittää kohti moniäänistä kumppanuutta!”, pohtii Lapin maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelun osallisuuskoordinaattori Jukka Hakola. 

Osallisuuskoordinaattori Jukka Hakolan ja muutosjohtajan Marja Perälän mielestä kohtaamiset ovat olleet kokonaisuudessaan erittäin rohkaisevia. Osa kuntalaisista on tullut paikalle osallistuakseen haastatteluun, osa pelkästään katsomaan mielenkiintoisen väristä pinkkiä kiertueautoa.

Myös muissa maakunnissa ollaan oltu kiinnostuneita käyntien toteuttamistavasta.

”Jälleen kerran me lappilaiset voimme olla suunnan näyttäjinä ja tässä tapauksessa uudistuksen osallisuuden vetureina”, iloitsee osallisuuskoordinaattori Hakola.

Kuntakierros jatkuu maanantaina 21. toukokuuta Pelkosenniemellä. Katso lisätietoa kuntakierroksesta ja päivämäärät UUSI LAPPI –kampanjasivulta.

 

Lisätietoja:

JUKKA HAKOLA

Osallisuuskoordinaattori

jukka.hakola(at)lapinmaakunta.fi

040 672 6621 

 

MARJA PERÄLÄ

Muutosjohtaja

marja.perala(at)lapinmaakunta.fi

040 768 8752