Palaa listaukseen

Koska sinä nostit viimeksi jalat pöydälle?

Kysyy Lapin ELY-keskuksen johtava koulutusasiantuntija Satu Tervasmäki blogikirjoituksessaan. Uudistuksen vauhti kiihtyy ja työtä pitäisi tehdä niin perustehtävässä kuin uuden valmistelussa. Missä välissä ehtii pysähtyä ja katsoa mihin on menossa?

Olemme tällä hetkellä toteuttamassa suurta hallinnollista muutosta. Meillä muutoksessa olevilla organisaatioilla ja henkilöstöllä on iso rooli olla tekemässä tulevaa maakuntaa valmistelijoiden rinnalla.

Usein työarjessa tuntuu siltä, että vauhti kiihtyy kiihtymistään joka päivä. Uutta tietoa, työryhmiä ja kokouksia tulee, pyöriä pyörii eteenpäin ja sivulle ja joskus vähän taaksepäinkin. Monia asioita tehdään yhtä aikaa ja kaikki tehtävät vaikuttavat niin mahdottoman tärkeiltä tulevaisuuden valmistelua varten. Tunnistan tämän myös oman tehtäväni eli maakunnan kasvupalveluihin ja kasvupalvelukoulutuksiin valmistautumisen osalta.

Työuran aikana olen opiskellut muun muassa johtamisen erikoisammattitutkinnon. Koulutus sisälsi opiskelutehtävien lisäksi näyttötutkintotilaisuudet, joissa arvioijien kanssa käytiin keskustelua johtamisen aihepiiristä ja käytännön arjesta sen ympärillä. Tästä kokemuksesta on jäänyt mieleen kaksi oppia, joita olen yrittänyt noudattaa sen jälkeen.

Ensimmäinen oppi oli säännöllisten tiimipalaverien pitäminen ja sen olen todennut käytännössä todella tärkeäksi. Toinen oppi oli arjen tohinan keskellä ajan raivaaminen hiljaa-ajattelulle ja kokonaisuuksien haltuunotolle. Joskus olen onnistunut paremmin, joskus heikommin.

Muutospyörän vauhdin kiihtyessä viimeisten kuukausien aikana tuo jälkimmäinen oppi on noussut mieleeni yhä useammin. Miten pitää pää kirkkaana ja kokonaisuus hallussa? Miten raivata aikaa sille, että nostaa jalat pöydälle ja antaa ajatuksen kulkea. Me teimme sen tiimin kanssa kesäkuun kehittämispäivässämme. Koska on sinun vuorosi?