Palaa listaukseen

ENTRAUS-hanke Kolarissa: “Kehittäminen on pitkänmatkanjuoksua"

Takarivin penkit on miehitetty. Kädet ovat puuskassa, katseet pöydässä. Ehkäpä parempaakin tekemistä tälle maanantaiaamulle olisi mielessä. Joukko Kolarin terveyskeskuksen ammattilaisia on kuitenkin kehotettu kuulemaan Julius Oförsagtia, palvelumuotoilijaa ja Lapin terveyskeskusten entraajaa. Pieni osa kuulijoista on mukana Sitran rahoittamassa terveyskeskuksen palvelun parantamistyössä. Heitä huolettaa, miten työkaverit ottavat kehitystyön vastaan. Siksi Julius on tullut kylään.

Vastassa on epäileviä katseita. Julius kertoo oman kokemuksensa julkisesta terveydenhuollosta. Sen perusteella hän valitsisi yksityisen, jos hänen nyt pitäisi valita. Sittenkin, vaikka hän tietää, ettei yksityisillä sotekeskuksilla tule olemaan yhtään enempää rahaa käytettävissään kuntalaisten palveluihin. Puhutaan mielikuvista, fiiliksestä.

“Monet ajattelevat yksityisen olevan parempaa. Tunnistatteko ajatuksen?”

Takarivistä voi erottaa nyökkäyksiä.

 

Julius uskoo, että uskomuksen voi muuttaa. Ja hän uskoo, että se tapahtuu muista syistä kuin hoidon laadun vuoksi. Mitä asiakaslähtöisyys on? hän kysyy.

“Sitä että kuunnelhaan. Otetaan tosissaan,” eturivistä ehdotetaan.

Mutta kun ne resurssit. Julkinen ei voi hoitaa, niin kuin yksityinen nyt tekee. Julkinen ei voi täyttää ihmisen kaikkia toiveita. Hoidon etiikka. Resurssien järkevä käyttö. Kaikki eivät näe lääkäriä, vaikka haluaisivatkin.

 

Katseet ovat nousseet pöydästä. Puuskassa olevat kädet ovat laskeutuneet. Ammattilaiset kertovat, miksi julkisen puolen arki ja palvelu on erilaista kuin yksityisen puolen. Julius kuuntelee. Ja väittää silti vastaan.

Hän olisi ymmärtänyt kaiken tämän, jos se olisi kerrottu hänelle. Jos joku olisi katsonut päivystyksessä silmiin, ottanut olkapäästä kiinni ja sanonut, että me hoidamme sinut kuntoon. Hän väittää, että asiakkaan halut ja hoidollisesti järkevä ja eettinen on mahdollista yhdistää.

“Katsotteko silmiin? Sanotteko huomenta? Onko täällä siistiä? Miltä odotusaula näyttää?” Julius luettelee asioita, joihin jokaisessa terveyskeskuksessa voidaan vaikuttaa ilman monenkaan euron satsausta.

“Laittakaa itsenne sen ihmisen asemaan, joka yrittää päästä pyörätuolilla sisään. Toimiiko homma?”

 

Julius ehdottaa, että kehittämisestä tehdään kaikkien yhteinen rutiini.

“Kehittäminen on pitkänmatkanjuoksua. Niin pitkän, että se ei lopu koskaan.”

 

Lue lisää Lapin maakuntavalmistelun ja Sitran ENTRAUS-hankkeesta

 

Kirjoitus julkaistiin alunperin Kolarin kunnan Facebook-sivuilla.